Το Patch Testing περιγράφει μια διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των συστατικών που μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα ενός ατόμου.

Κάθε προϊόν που εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας, περιέχει συστατικά τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιου είδους δερματική αντίδραση (ακόμα και αλλεργική).

Το patch test, πραγματοποιείται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας σοβαρής αντίδρασης της επιδερμίδας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του patch test;

Με τον όρο patch test, εννοούμε τη δοκιμή ενός προϊόντος σε ένα μικρό σημείο του σώματος ή του προσώπου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη θετική ή όχι αντίδραση της επιδερμίδας σε αυτό το προϊόν ή στα συστατικά του.

Συνηθέστερα το τεστ πραγματοποιείται σε ένα σημείο του λαιμού, πίσω από το αυτί ή ακόμα και στο εσωτερικό του χεριού. Η επιδερμίδα στα σημεία αυτά είναι πιο λεπτή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση κάποιας αντίδρασής της, αλλά είναι και σημεία που δεν έρχονται σε επαφή με το νερό συχνά (όπως τα χέρια).

Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στα οποία μπορεί να προκληθεί ερεθισμός
από ένα κοινό συστατικό, όπως η ρετινόλη ή άλλα δραστικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνίσταται η σταδιακή εισαγωγή τους στη ρουτίνα περιποίησης, έτσι ώστε να προλάβει η επιδερμίδα να ‘’συνηθίσει’’ τη χρήση τους.

Συχνά αυτή η στιγμιαία ευαισθησία στα ενεργά συστατικά σταματά, μόλις ‘’εγκλιματιστεί’’ το δέρμα.

Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, ορισμένα συστατικά (φυσικά ή μη), μπορεί να ερεθίσουν ακόμη και τους κανονικούς τύπους δέρματος.

Ποια είναι η διαδικασία του patch test;

    1. Απλώστε μια μικρή ποσότητα (περίπου ίση με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) του προϊόντος περιποίησης στο λαιμό σας, είτε πίσω από το αυτί, είτε κάτω από το σαγόνι.

Το δέρμα στο λαιμό σας είναι εξίσου ευαίσθητο με το δέρμα στο πρόσωπό σας, οπότε αν εμφανιστεί μια αντίδραση στο λαιμό σας, τότε πιθανότατα θα συμβεί και στο πρόσωπό σας.

Εάν γνωρίζετε ότι το δέρμα σας τείνει να είναι ευαίσθητο γενικά, τότε μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε το προϊόν στο εσωτερικό του βραχίονα.

    2. Τοποθετήστε ένα τραυμαπλάστ σε αυτήν την περιοχή και περιμένετε για τουλάχιστον 24 ώρες. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε από 48 έως 72 ώρες.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οι αντιδράσεις δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αντιδράσει το δέρμα σας. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τέσσερις ημέρες. Επομένως, όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο ακριβή θα είναι τα αποτελέσματα.

    3. Αφού περάσει ο κατάλληλος χρόνος, αφαιρέστε τον αυτοκόλλητο επίδεσμο και παρατηρήστε το δέρμα σας για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις ή κνησμό.

Αν δεν παρατηρηθεί κάτι από τα παραπάνω, εντάσσετε το προϊόν στη ρουτίνα σας, σε διαφορετική περίπτωση διακόπτετε τη χρήση του.